Endüstriyel Dekorasyon Nedir?
Colore Home

Endüstriyel dekorasyon”, özellikle de iç mekân tasarımı ile ilgili olanların son yıllarda sıklıkla duyduğu bir kavram.

 
Endüstriyel Dekorasyon Nedir?
Çok yeni bir trend olmasa da günümüzde oldukça ilgi gören bu dekorasyon kavramını, bu blog yazımızda birkaç maddede kısaca tanıtmaya çalışacağız.
 
Endüstriyel Mekânlardan Alınan İlhamın Yaşam Alanlarına Taşınması…
 
Endüstriyel ev dekorasyonu, ilhamını depo, hangar, atölye, fabrika gibi endüstriyel alanlardan alır. Bu yönüyle özgün olan bu trend, ilk defa 2000’li yıllarda popüler olmaya başlamıştır. Özellikle de bu tip mekânların yaşam alanlarına dönüştürülmesiyle ortaya çıkan büyük pencereli, yüksek tavanlı geniş loft daireler, endüstriyel dekorasyonun en karakteristik haliyle uygulandığı alanlar olarak öne çıkar.
 
Endüstriyel Dekorasyonun Temel Öğeleri
 
Endüstriyel dekorasyonun öne çıkan karakteristik öğeleri; natürel bir renk paleti, pürüzlü yüzeyler, tuğla duvarlar, mobilya ve aksesuarlarda ağırlıklı olarak ahşap ve metal kullanılması, ve tabii ki geniş bir alan olarak sayılabilir.
 
Genel olarak, endüstriyel dekorasyonda iç mekânda çıplak, tamamlanmamış, hatta “sert” bir görünüm ortaya çıktığı, standart yaşam alanlarında gizlenen metal boru, tuğla, kiriş gibi detayların olduğu gibi bırakılarak dekoratif dokunuşların da etkisiyle “çiğ” bir estetik elde edildiği söylenebilir.
 
Yaşam Alanınızda Endüstriyel Dekorasyon Uygulamak İstiyorsanız…
 
Ne yazık ki herkes 200 metrekarelik bir loft dairede yaşamıyor… Ama, endüstriyel dekorasyonun başarılı bir şekilde uygulanması için ille de grafitiler ile süslenmiş tuğla duvarlı, yerden tavana pencereleri olan bir evde yaşamanız gerekmiyor.
 
Eğer bu tarz bir iç mekân tasarımı ilginizi çekiyorsa, evinizde uygulayabileceğiniz belli başlı adımlardan bazıları:


  • Az renk ile kontrast yakalamaya çalışın- Endüstriyel tasarım örneklerini incelerseniz, siyah – beyaz ve gri tonlarının kontrastından sıklıkla faydalanıldığını göreceksiniz. Bu şekilde iç mekânda derinlik yaratabileceğinizden; mobilya ve aksesuar seçimlerinde, duvarların renginde bunu göz önünde bulundurun.
  • Yumuşak, pürüzsüz öğelerden kaçının- Yukarıda da dediğimiz gibi endüstriyel tasarımda amaç çiğ, çıplak bir görünüm ortaya çıkarmaktır. Cilalanmamış ahşap yüzeyler, metal parçalar bu bağlamda istediğiniz görüntüyü elde etmenize yardımcı olacaktır.
  • Zemin önemli- Endüstriyel tasarım görünümü yakalamak için genellikle taş zemin tercih edilmektedir. Tabii bu bir kaide olmadığı için, zevkinize göre kusurlu bir parke döşeme ile de kendi alternatifinizi oluşturmanız mümkün.
  • Minimal olun– Başka bir deyişle iç mekânı mobilyalar ve aksesuarlar ile doldurmayın! Eğer büyük bir eviniz varsa çok güzel, ama özellikle de çok alanınız yoksa ferah bir görünüm yakalamak için mobilya ve aksesuar seçiminde mümkün olduğunca minimalist bir yaklaşım benimseyin.
  • Işık seçimi- Endüstriyel tasarımda, genellikle tavandan asılan lambalar tercih edilir. Koyu tonlara sahip, metal ağırlıklı ürünleri tercih ederek, aradığınız görünümü kolayca yakalayabilirsiniz.
  • İç mekâna sıcaklık katın- Daha önce de dediğimiz gibi endüstriyel dekorasyon mekâna tamamlanmamış, sert bir görünüm katar. Tabii bu yaşam alanınızın tamamen soğuk, cansız bir görünüme sahip olması gerektiği anlamına gelmiyor. Saksı bitkileri ile, kahverengi deri koltuk gibi mobilyalarla iç mekâna sıcak bir dokunuş katmayı unutmayın.
Colore Home
Colore Home
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Colore Home
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
15:35